Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

JAUNUMS - Juridisko personu maksātnespējas ekonomiskie aspekti

15.05.2015

Š.g. 26.maijā pirmo reizi Administratoru asociācijas Apmācību centrā notiks kvalifikācijas pilnveides pasākums "Juridisko personu maksātnespējas ekonomiskie aspekti". Semināru vadīs sertificēta praktizējoša tiesu eksperte ar specializāciju grāmatvedības tiesu ekspertīzē Jūlija Liodorova, kura jau kopš 2004.gada praktizē Valsts policijas Ekspertīžu centrā.

Kvalifikācijas pilnveides pasākumā tiks aplūkoti šādi jautājumi:

  1. Maksātnespējas definīcija Latvijā un citās valstīs.
  2. Atšķirība starp maksātnespēju un bankrotu.
  3. Ekonomistu pētījumi maksātnespējas noteikšanā un prognozēšanā.
  4. Starptautiski atzītie maksātnespēju raksturojošie rādītāji.
  5. Maksātspējas analīze pēc finanšu pārskatiem (praktiskais uzdevums).
  6. Specifika maksātnespējīgo uzņēmumu grāmatvedībā un gada pārskatu sastādīšanā.
  7. Maksātnespējīgo uzņēmumu aktīvu, saistību un dokumentācijas apzināšana un pārņemšana.
  8. Tīšās maksātnespējas pazīmes un atklāšanas algoritms.
  9. Maksātnespējas cēloņu noteikšana (praktiskais uzdevums). 
Semināra norises laiks: 26.maijā no plkst. 12:30 līdz plkst. 17:30. 
 
Pieteikšanās semināram elektoniski šeit.
 
Ar citiem maijā un jūnijā plānotajiem kvalifikācijas pilnveides pasākumiem varat iepazīties šeit.

Par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem

12.05.2015

2015.gada 12.maijā, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijā tika skatīts jautājums par likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsta amatpersonu darbībā” panta, kas atzīst administratorus par valsts amatpersonām, spēkā stāšanās atlikšanu uz 2016.gada 1.janvāri.

Komisijas deputāti ar balsu vairākumu nolēma atlikt minētās normas spēkā stāšanos līdz 2016.gada 1.janvārim. 
 
Savukārt Tieslietu ministrs šodien izplatījis paziņojumu (skatīt šeit), ar kuru aicina Saeimu neatlikt maksātnespējas administratoru profesijas reformu.
 
Atgādinām, ka Administratoru asociācija neatbalsta valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem.

Iepriekš minēto likumprojektu ar Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas atbalstītu priekšlikumu par termiņa atlikšanu paredzēts virzīt pieņemšanai Saeimas plenārsēdē.

Papildināts kvalifikācijas pilnveides pasākumu plāns maijam

11.05.2015

Aicinām iepazīties ar kvalifikācijas pilnveides pasākumu plānu maijam un savlaicīgi pieteikties dalībai Jūs interesējošajos semināros.

Aopmācību plāns aplūkojams šeit.

Izbeigta sertifikāta darbība

11.05.2015

08.05.2015 izbeigta maksātnespējas procesa administratora sertifikāta Nr.00444 darbība Sergejam Ivanovam.

Administratoru asociācija veic atbilstošu ierakstu sertifikātu reģistrā un saskaņā ar Maksātnespējas likuma 18.panta otrās daļas noteikumiem nodrošina ziņu pieejamību atbildīgajai iestādei, kas veic ierakstus maksātnespējas reģistrā.

Aicinām uz semināru par pirmpirkuma tiesībām

27.04.2015

Ceturtdien, 30.aprīlī, no plkst. 12:00 līdz 17:00 notiks kvalifikācijas pilnveides pasākums par pirmpirkuma tiesībām uz nekustamo īpašumu, to konkurenci un aktuālajām problēmām, kā arī pirmtiesībām pirkt lauksaimniecības produktu ražotāja mantu maksātnespējas procesā.
 
Kvalifikācijas pilnveides pasākumā zvērināta advokāta palīgs ZAB LAWIN nekustamo īpašumu un būvniecības prakses grupā Henrijs Niedra stāstīs par pirmpirkuma tiesībām un to veidiem, normatīvajiem aktiem, kuros noteiktas pirmpirkuma tiesības, pirmpirkuma tiesību konkurenci un aktuālajām problēmām, pirmpirkuma tiesību piedāvāšanas un izlietošanas kārtību, kā arī aizskarto pirmpirkuma tiesību aizsardzību.
 
Savukārt zvērināts advokāts un sertificēts maksātnespējas procesa administrators Kaspars Novicāns iepazīstinās dalībniekus ar īpatnību maksātnespējas procesā - pirmtiesībām pirkt lauksaimniecības produktu ražotāja mantu maksātnespējas procesā.
 
Aicinām reģistrēties šim kvalifikācijas pilnveides pasākumam šeit.
 
Ar kvalifikācijas pilnveides pasākumu kalendāru maijam un jūnijam iespējams iepazīties šeit.

Saeima palaidusi garām iespēju uzsākt diskusiju par plašu profesijas reformu

23.04.2015

Šodien, 23.aprīlī, Saeimai noraidot likumprojektu „Maksātnespējas procesa administratoru likums”, ir palaista garām iespēja uzsākt plašu diskusiju par maksātnespējas procesa administratoru profesijas vietu tiesību sistēmā un atbilstošu tiesisko regulējumu profesijas attīstības nodrošināšanai. Tā uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas (turpmāk – Administratoru asociācija) valdes priekšsēdētājs Olavs Cers, paužot nožēlu par lēmumpieņēmēju izvairīšanos no starptautiskajai praksei atbilstoša tiesiskā regulējuma ieviešanas Latvijā.

Atbilstoši Valsts kontroles uzdevumā veikta pētījuma „Maksātnespējas sistēmu salīdzināšana Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Somijā un Čehijā” secinājumiem tikai Latvijā maksātnespējas procesa administratoru uzraudzību neveic nevalstiska profesionālā organizācija, kā arī tikai Latvijā administratoriem ir valsts amatpersonas statuss.

„Līdz ar šī likumprojekta apspriešanu būtu bijusi arī iespēja uzsākt īstenot tieslietu ministra Dzintara Rasnača piedāvājumu, proti, virzību uz stipru maksātnespējas procesa administratoru pašpārvaldi, kas rūpējas par profesijas attīstību un īsteno efektīvu uzraudzību līdzīgi kā tas ir citās juridiskajās profesijās Latvijā, ” norāda O.Cers.

Administratoru asociācija atgādina, ka atbilstoši Valsts kontroles revīzijas secinājumiem, priekšlikumi maksātnespējas nozares tiesiskajam regulējumam nav pamatoti ar esošo problēmu sistemātisku izvērtējumu, kā arī pirms būtisku izmaiņu veikšanas tiesiskajā regulējumā, nav izvērtēta piedāvāto problēmu risinājumu ietekme uz maksātnespējas jomas tālāko attīstību.

„Šodienas Saeimas deputātu balsojums liek domāt, ka visas Tieslietu ministrijas un likumdevēja cerības par nozares sakārtošanu liktas uz valsts amatpersonas statusa piešķiršanu maksātnespējas administratoriem, tomēr Administratoru asociācijas izvērtējums liecina, ka problēmu skaits maksātnespējas procesos ar to tikai pieaugs. Plāksnītes nomaiņa pie saplaisājušas ēkas neko neatrisina ,” piebilst O.Cers.

Precizēta norises vieta kvalifikācijas pilnveides pasākumiem

09.04.2015

Administratoru asociācijas Apmācību centrs informē, ka 17.aprīlī plānotais kvalifikācijas pilnveides pasākums "Ģimenes maksātnespēja" un 27.aprīlī plānotais kvalifikācijas pilnveides pasākums "Trešo personu problemātika maksātnespējas procesos" notiks Administratoru asociācijas telpās Strēlnieku ielā 9-14, Rīgā.  

Valdes priekšsēdētāja O.Cera viedoklis žurnālā "IR" (02.04.2015.)

02.04.2015

Administratoru asociācija aicina Tieslietu ministriju adekvāti novērtēt Valsts kontroles revīzijā secināto.

Kopš Valsts kontroles (VK) publiskotā revīzijas ziņojuma „Vai valstī īstenotā maksātnespējas politika ir efektīva?” ir pagājušas divas nedēļas. Jau no pirmās dienas publisku uzmanību vairāk izpelnījās divi jautājumi: valsts zaudētā nauda un daži administratori, kuri revīzijas laikā piesaistījuši VK uzmanību, ēnā atstājot citas būtiskas revīzijā konstatētas problēmas, kuras, kā norādījusi VK, ir visu citu problēmu – blakņu – pamatā.

Paviršam lasītājam, visticamāk inerces pēc, secinājumi nāk prātā pat īpaši nepūloties – administratori nobēdzinājuši visus tos miljonus, ko valsts zaudējusi. Pirmie virspusējie secinājumi, iespējams, izprovocēja arī Valsts kontrolieri, kurai nācās publiski paust, ka „Skatīt maksātnespējas sistēmas sasāpējušos jautājumus tikai no administratoru darbības aspekta ir ērti, bet vienlaikus šauri, populistiski, un tas nerisina problēmu pēc būtības.” (avots: www.delfi.lv 27.03.2015.). VK revīzijas ziņojuma pamata tēze tomēr ir maksātnespējas politikas, uzraudzības un maksātnespējas procesa prioritāšu trūkums, pārmetot Tieslietu ministrijai (TM) ilggadēju mērķtiecīgas rīcības trūkumu.

Administratoru asociācija visu līdz šim pieņemto un nepārtraukti grozīto Maksātnespējas likumu izstrādes procesā atkal un atkal ir norādījusi uz pastāvošajām problēmām un konsekvences trūkumu, mainot maksātnespējas jomas tiesisko regulējumu, tomēr mūsu priekšlikumi lielākoties atstāti bez ievērības, pat neskatoties uz to, ka publiski maksātnespējas administratoriem tiek pārmestas saites te ar vienu, te otru politisko partiju. 

Administratoru asociācija neapšauba VK kompetenci un respektē satraucošās ziņas par administratoriem, kuru rīcības tiesiskums radījis šaubas. Diemžēl jāatzīst, ka Administratoru asociācijas rīcība ir ierobežota, līdz saņemsim oficiālu informāciju par konkrētiem administratoriem, par kuriem materiāli nosūtīti Ģenerālprokuratūrai (ĢP) izvērtēšanai, un par viņu iespējamajiem pārkāpumiem. Administratoru asociācija jau tūlīt pēc izskanējušā ir vērsusies gan VK, gan ĢP. 

Diemžēl patlaban neviens normatīvais akts neparedz šādas informācijas sniegšanu Administratoru asociācijai, taču, balstoties uz tās, mēs varētu veikt objektīvu izvērtēšanu un attiecīgu lēmumu pieņemšanu. Tāpēc Administratoru asociācija vēlas vērst TM uzmanību uz VK rekomendācijām, cerot sagaidīt adekvātus priekšlikumus maksātnespējas procesa uzlabošanai un uzraudzības sakārtošanai.



drukāt >