Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Apmācību centrs
Sākums>Apmācību centrs


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Pāragra administratoru pielīdzināšana valsts amatpersonām var radīt zaudējumus valstij

09.02.2015

„Ja Maksātnespējas likuma norma par valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem stāsies spēkā pirms Satversmes tiesas lēmuma par tās atbilstību pamatlikumam, valstij var nākties segt radītos zaudējumus,” norāda Latvijas Sertificēto Maksātnespējas procesa administratoru asociācijas (turpmāk – Administratoru asociācijas) valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

O.Cers norāda, ka zaudējumi tiks radīti administratoriem, kuri būs spiesti 1.jūlijā atteikties no saimnieciskās darbības veikšanas vai darba citās jomās, piemēram, advokatūras, darba juridisko vai nodokļu konsultāciju birojos vai citos uzņēmumos, jo to aizliegs valsts amatpersonas statuss. Viņš paredz, ka zaudējumu kompensāciju pieprasījumu būs daudz, jo, ņemot vērā ienākumu neregularitāti un neparedzamību administratora profesijā, vairums maksātnespējas procesa administratoru papildus strādā arī citur.

 „Ja Satversmes tiesa atzīs valsts amatpersonas statusa noteikšanas neatbilstību Satversmei un pirms tam radītie ierobežojumi būs stājušies spēkā, zaudējumus nāksies kompensēt valstij,” norāda O.Cers, piebilstot, ka pilnībā nav skaidrs arī tas, ko darīt šādā situācijā tiem administratoriem, kuri izlems nevis atteikties no darba citās jomās, bet gan noliks maksātnespējas procesa administratoru sertifikātu. „Viņi būs zaudējuši sertifikātus, kuru iegūšanai un uzturēšanai ir ieguldīti prāvi līdzekļi. Tie būs reāli radīti zaudējumi, kurus būs jākompensē valsti, kas šādu pretlikumīgu sistēmu ieviesa,” pauž Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.

O.Cers norāda, ka vēl viens nopietns signāls šo grozījumu spēkā stāšanās atlikšanai un pārskatīšanai ir arī Latvijas Zvērinātu advokātu padomes aktualizētie „brāķi” Maksātnespējas likuma grozījumos, piemēram, attiecībā uz noilguma termiņa noteikšanu fiziskām personām, kas tiks attiecināts arī uz prasījumiem par uzturlīdzekļu piedziņu bērniem, tostarp arī līdzekļiem, kas izmaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Šādas normas ieviešana radīs nopietnus zaudējumus valstij, jo līdzekļi fondā nekad netiks atmaksāti.



drukāt >