Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Par biedrību
Sākums>Par biedrību


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

TM tēriņi pētījumam par gadu atpakaļ pieņemtu parlamenta lēmumu nav attaisnojami

16.12.2015

Biedrībai „Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija” (turpmāk – Administratoru asociācija) kļuvis zināms, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS šā gada decembrī veic pētījumu par vairākiem ar tiesiskās aizsardzības procesu un maksātnespējas procesu saistītiem jautājumiem, tostarp aicinot vērtēt lietderību valsts amatpersonas statusa piemērošanai maksātnespējas procesa administratoriem, par ko lēmums Saeimā pieņemts jau 2014.gada 25.septembrī, veicot grozījumus Maksātnespējas likumā. 
 
„Administratoru asociācijas ieskatā ir pilnīgi nepieņemama, pirmkārt, Tieslietu ministrijas regulāri demonstrētā haotiskā pieeja reformu ieviešanā, un otrkārt, nelietderīgie nodokļu maksātāju naudas tēriņi aptaujai par jautājumiem, par kuriem Saeima jau ir pieņēmusi lēmumu vairāk nekā pirms gada,” uzskata Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.
 
Vēl šā gada 11.decembrī nule demisionējušās valdības tieslietu ministrs, atskaitoties par paveikto ministra amatā, publiski norādīja, ka administratoriem noteiktais valsts amatpersonas statuss „ne vien palielinās administratoru disciplīnu, bet arī stiprinās administratoru uzraudzības mehānismu kopumā”. Tajā pašā laikā Tieslietu ministrijas īstenotajā aptaujā tiek uzdots jautājums, vai valsts amatpersonas statusa noteikšana maksātnespējas procesa administratoriem uzlabos administratoru darba kvalitāti, darba disciplīnu, darbības caurspīdīgumu un uzraudzību.
 
„Šī situācija spilgti ilustrē Tieslietu ministrijā notiekošo – nekonsekvenci un elementāras plānošanas trūkumu, kā rezultātā tiek ieviestas nepārdomātas reformas ar negatīvām un neatgriezeniskām sekām,” pauž O.Cers. 
 
O.Cers arī norāda, ka maksātnespējas procesā iesaistīto pušu viedokļu apzināšana par valsts amatpersonas statusu būtu bijusi lietderīga pirms 2014.gada 25.septembra, kad likumdevējs vēl tikai gatavojās lemt par Tieslietu ministrijas sagatavoto likumprojektu. „Diemžēl viss notiek otrādi – Tieslietu ministrija sagatavo likumprojektu, Saeima nolemj, un tikai tad ministrija beidzot izdomā apkopot maksātnespējas procesā iesaistīto viedokļus,” akcentē Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs.
 
Vienlaikus Administratoru asociācija norāda, ka valsts joprojām nav nodrošinājusi pienācīgu sagatavošanos jaunā maksātnespējas procesa administratoru statusa ieviešanai. Līdz jaunā tiesiskā regulējuma spēkā stāšanās atlikušas vien 10 darba dienas, taču joprojām, piemēram, valdībā nav apstiprināti noteikumi par valsts amatpersonas deklarāciju aizpildīšanas un iesniegšanas kārtību maksātnespējas procesa administratoriem. 
 
Administratoru asociācija jau iepriekš informējusi, ka maksātnespējas procesa administratoru pielīdzināšana valsts amatpersonām nav atbalstāma, jo šīs izmaiņas nerisinās patiesās maksātnespējas procesu problēmas, piemēram, zemo kreditoru līdzekļu atgūšanas līmeni.



drukāt >