Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Par biedrību
Sākums>Par biedrību


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Administratoru asociācija piedāvā risinājumus ļaunprātīgu MNP pazīmju izskaušanai

11.04.2016

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (turpmāk – Administratoru asociācija) ir izstrādājusi priekšlikumus faktiski visu ļaunprātīgu maksātnespējas procesu problēmu risināšanai, uz kuriem norāda ārvalstu investori Latvijā. Ar tiem šodien, 2016.gada 11.aprīlī, Administratoru asociācija preses konferencē iepazīstināja mediju pārstāvjus.
 
Administratoru asociācija norādīja, ka problēmas, par kurām tiek runāts šobrīd, lielākoties ir 2010.-2011.gadā veikto tiesiskā regulējuma grozījumu sekas. Līdz ar Maksātnespējas likuma pieņemšanu 2010.gada novembrī valsts deva uzstādījumu – maksātnespējīgie uzņēmumi jālikvidē ātri. Vienlaikus tika atcelta uzņēmumu valdes kriminālatbildība par maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanu, noteikts depozīts maksātnespējas pieteikuma iesniegšanai, atcelta faktiskās maksātnespējas dienas konstatēšana, kas apgrūtina darījumu apstrīdēšanu, kā arī atcelts „bilances tests”, pasludinot maksātnespējas procesu, un samazināta kreditoru sapulces loma. Šo izmaiņu rezultātā sākot ar 2011.gadu strauji kritās uzņēmumu maksātnespējas pieteikumu skaits, palielinoties novēloti pieteikto maksātnespējas procesu skaitam. 
 
Administratoru asociācija uzskata, ka, pirmkārt, valstij būtu jādefinē maksātnespējas procesa mērķis. Tāpat Administratoru asociācija rosina ieviest šādus risinājumus konstatēto problēmu izskaušanai:
  1. Atcelt depozītu, vienlaikus atrisinot maksātnespējas procesu finansēšanas jautājumu, lai mazinātu šķēršļus savlaicīgai maksātnespējas procesa pieteikšanai,
  2. Ieviest atzinumu pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas, lai izvairītos no iespējas ierosināt nepamatotu maksātnespējas procesu,
  3. Atgriezties pie faktiskās maksātnespējas dienas konstatēšanas, tādējādi palielinot iespējas atgūt „nobēdzinātus” uzņēmuma aktīvus, 
  4. Stiprināt uzņēmuma valdes atbildību, tajā skaitā par novēlota maksātnespējas procesa pieteikšanu,
  5. Palielināt kreditoru lomu, vienlaikus atrisinot fiktīvo kreditoru problēmu,
  6. Ieviest jaunu sūdzību izskatīšanas un uzraudzības kārtību, saīsinot sūdzības izskatīšana termiņus,
  7. Palielināt tiesas lomu maksātnespējas procesa uzraudzībā,
  8. Paredzēt iespēju pārsūdzēt tiesas nolēmumus, tajā skaitā nolēmumus par maksātnespējas procesa pasludināšanu,
  9. Aizdomīgiem kreditoriem noteikt pienākumu pierādīt prasījuma pamatotību, tādējādi mazinot fiktīvu kreditoru iespējas ietekmēt maksātnespējas procesa norisi.
Savukārt, lai uzlabotu maksātnespējas procesa administratoru darba kvalitāti un ļautu administratoriem specializēties, Administratoru asociācija piedāvā ieviest „brīvā tirgus” principu administratora izvēlē. Šāds modelis paredzētu kreditoru iespējas izvēlēties un vienoties par administratora kandidātu, kuru apstiprinātu tiesa. Taču gadījumiem, kad kreditori kādu iemeslu dēļ nevar vienoties, tiktu saglabāts rindas princips administratora iecelšanai maksātnespējas procesā.
 
Administratoru asociācija norādīja, ka Ārvalstu investoru padomes Latvijā secinājumi par problēmām maksātnespējas procesos bija konstatējami jau 2012.gadā, taču atbildīgās institūcijas neveica tobrīd jaunā Maksātnespējas likuma normu piemērošanas seku izvērtējumu. Turklāt Administratoru asociācija jau kopš 2013.gada cēla trauksmi un informēja atbildīgās institūcijas, tajā skaitā Tieslietu ministriju un Saeimu, par problēmām maksātnespējas procesos, taču piedāvātie priekšlikumi netika ņemti vērā un iestrādāti tiesiskajā regulējumā. 
 
Administratoru asociācija uzsvēra, ka šobrīd ir nepieciešama maksātnespējas procesa tiesiskā regulējuma reforma, ieviešot kompleksus risinājumus, nevis atsevišķus grozījumus, un pirms reformas ieviešanas izstrādājot valsts politiku maksātnespējas jomā.
 
Tāpat Administratoru asociācija atgādināja, ka ir iesniegusi priekšlikumus Saeimā jaunam maksātnespējas procesa administratora profesijas attīstības modelim. Tas paredz profesijas statusa maiņu, nosakot, ka administrators ir tiesu sistēmai piederīga persona un pārstāv brīvo profesiju. Piedāvātais profesijas modelis paredz pašpārvaldes izveidi, kas apvienotu visus Latvijā praktizējošos maksātnespējas procesa administratorus, nostiprināt profesijas standartus, tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī palielināt tiesas lomu uzraudzības īstenošanā un izveidot disciplinārlietu komisiju, kuras sastāvā būtu iekļauti nozarē iesaistīto institūciju pārstāvji un kuras pienākumos ietilptu sūdzību izskatīšana par maksātnespējas procesa norisi.



drukāt >