Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija | Par biedrību
Sākums>Par biedrību


Kontaktinformācija

Latvijas Maksātnespējas procesa
administratoru asociācija
Adrese: Dzirnavu iela 73-2, Rīga, LV-1011
E-pasts: administratori(at)administratori.lv


Rekvizīti

Reģ. Nr.: 40008073746
Banka: A/S Swedbank
Konta Nr.: LV33HABA0551004540963


Kā mūs atrast >

Valdes priekšsēdētāja O.Cera viedoklis žurnālā "IR" (02.04.2015.)

02.04.2015

Administratoru asociācija aicina Tieslietu ministriju adekvāti novērtēt Valsts kontroles revīzijā secināto.

Kopš Valsts kontroles (VK) publiskotā revīzijas ziņojuma „Vai valstī īstenotā maksātnespējas politika ir efektīva?” ir pagājušas divas nedēļas. Jau no pirmās dienas publisku uzmanību vairāk izpelnījās divi jautājumi: valsts zaudētā nauda un daži administratori, kuri revīzijas laikā piesaistījuši VK uzmanību, ēnā atstājot citas būtiskas revīzijā konstatētas problēmas, kuras, kā norādījusi VK, ir visu citu problēmu – blakņu – pamatā.

Paviršam lasītājam, visticamāk inerces pēc, secinājumi nāk prātā pat īpaši nepūloties – administratori nobēdzinājuši visus tos miljonus, ko valsts zaudējusi. Pirmie virspusējie secinājumi, iespējams, izprovocēja arī Valsts kontrolieri, kurai nācās publiski paust, ka „Skatīt maksātnespējas sistēmas sasāpējušos jautājumus tikai no administratoru darbības aspekta ir ērti, bet vienlaikus šauri, populistiski, un tas nerisina problēmu pēc būtības.” (avots: www.delfi.lv 27.03.2015.). VK revīzijas ziņojuma pamata tēze tomēr ir maksātnespējas politikas, uzraudzības un maksātnespējas procesa prioritāšu trūkums, pārmetot Tieslietu ministrijai (TM) ilggadēju mērķtiecīgas rīcības trūkumu.

Administratoru asociācija visu līdz šim pieņemto un nepārtraukti grozīto Maksātnespējas likumu izstrādes procesā atkal un atkal ir norādījusi uz pastāvošajām problēmām un konsekvences trūkumu, mainot maksātnespējas jomas tiesisko regulējumu, tomēr mūsu priekšlikumi lielākoties atstāti bez ievērības, pat neskatoties uz to, ka publiski maksātnespējas administratoriem tiek pārmestas saites te ar vienu, te otru politisko partiju. 

Administratoru asociācija neapšauba VK kompetenci un respektē satraucošās ziņas par administratoriem, kuru rīcības tiesiskums radījis šaubas. Diemžēl jāatzīst, ka Administratoru asociācijas rīcība ir ierobežota, līdz saņemsim oficiālu informāciju par konkrētiem administratoriem, par kuriem materiāli nosūtīti Ģenerālprokuratūrai (ĢP) izvērtēšanai, un par viņu iespējamajiem pārkāpumiem. Administratoru asociācija jau tūlīt pēc izskanējušā ir vērsusies gan VK, gan ĢP. 

Diemžēl patlaban neviens normatīvais akts neparedz šādas informācijas sniegšanu Administratoru asociācijai, taču, balstoties uz tās, mēs varētu veikt objektīvu izvērtēšanu un attiecīgu lēmumu pieņemšanu. Tāpēc Administratoru asociācija vēlas vērst TM uzmanību uz VK rekomendācijām, cerot sagaidīt adekvātus priekšlikumus maksātnespējas procesa uzlabošanai un uzraudzības sakārtošanai.



drukāt >